550 leerlingen schieten (bijna) de hoofdvogel af

Als uitvloeisel van het pilootproject Buurten met erfgoed in Sint-Pieters-Leeuw trakteerde de Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde de leerlingen van de tweede en derde graad van zes Leeuwse basisscholen op een initiatie boogschieten. Zo’n 550 kinderen mikten met de handboog eerst naar de liggende, daarna naar de staande wip: een paal van 27 meter hoog waarop ze de pluimpjes of ‘vogels’ moesten raken om in het beste geval de ‘hoofdvogel’ af te schieten.

Tijdens een educatief spel maakten de leerlingen kennis met de typische kenmerken en het taalgebruik van de schuttersgilde: de kameraadschap als bindmiddel, wat is een gilde eigenlijk?, wie was Sint-Sebastiaan?, wat is een gaai of een gildebreuk? wanneer word je gildeknaap, hoofdman, koning of koningin?

De initiatiedagen waren een gezamenlijk initiatief van de erfgoedcel Pajottenland en Zennevallei, Buurten met erfgoed, de boogschuttersgilde en de gemeente Sint-Pieters-Leeuw.

Schepen Gunther Coppens: “Fantastisch om die 550 kinderen met levend erfgoed te zien omgaan. Maar we hebben nog meer pijlen op onze boog: volgend schooljaar ontvangt de schuttersgilde de leerlingen van het zesde leerjaar tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. En is er nog al dat andere erfgoed in onze gemeente.”

Bekijk de reportage op Ring TV

http://www.ringtv.be/video/boogschieten-sint-pieters-leeuw