Visitatieschool: Trivial Pursuit

4_Visitatieschool_Baasrode 

Juf Evelien en juf Sarah vertrokken van de gezinssituatie van de kinderen en lieten hen samen met hun ouders of grootouders op zoek gaan naar een plaats in Baasrode die je absoluut zou moeten gezien hebben. Samen met de Erfgoedsprokkel ‘Nijverig Baasrode’ en de infoborden doorheen het dorp van 1200 jaar Baasrode vormde deze persoonlijke insteek van de leerlingen de basis voor een leerwandeling. Met Jan Maertens als gids leerden de kinderen heel wat over de natuur in de bebouwde kom en uiteraard kon een bezoek aan Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode onder de begeleiding van Lieven Muësen en Laila Fermon niet ontbreken. Voor de plaatselijke geschiedenis stonden Cédric Verheyen en François De Bleker garant.

De leerwandeling en alles wat de kinderen in de erfgoedlessen te weten kwamen, stond helemaal in het teken van de ultieme erfgoedactie: een Trivial Pursuit spel maken over Baasrode. En wie Trivial Pursuit zegt, weet dat het niet te makkelijk mag zijn! De kinderen bedachten moeilijke erfgoedvragen, niet voor de hand liggende weetjes en zelfs een paar strikvragen. Het absolute hoogtepunt van de Erfgoedredders-actie van de Visitatieschool was het spelen van de Trivial Pursuit vlak voor de schoolvakantie. Gedeputeerde van Oost-Vlaanderen An Vervliet liet zich uitdagen om mee te spelen en ging helemaal op in het spannende spel.

3

Twee elementen waren van bij de aanvang duidelijk voor juffen Evelien en Sarah: een leerwandeling met een grote inbreng van de kinderen en een spannend spel waarvoor de klas zelf de vragen zou bedenken. Hiervoor was een grondige verkenning van Baasrode het uitgangspunt.

De werkwijze van juffen Evelien en Sarah zorgde voor een grote betrokkenheid van de leerlingen door hen zelf op onderzoek uit te sturen, de input te laten leveren voor de leerwandeling en hen uit te dagen om moeilijke vragen te bedenken voor een Trivial Pursuit. Het enthousiasme bij het spelen van het spel was enorm!

Het Trivial Pursuit spel is uiteraard niet gemaakt om maar 1 keer door de leerlingen zelf gespeeld te worden. Het spel kan op school gespeeld worden door andere leerjaren of er kunnen extra vragen gemaakt worden door klassen die zelf op erfgoedonderzoek uitgaan. Wie het spel in gezinsverband wil spelen, kan het downloaden van de website van 1200 jaar Baasrode.

 Naam verslaggevers:

 Els Otte en Leen Vandaele

 Links naar berichten op
 websites trekkers:

 www.oost-vlaanderen.be/erfgoedredders