De Notelaar: Dat blijft beter hangen dan leren in de klas!

Waar komt de naam van mijn straat vandaan? Waarvoor diende dat bouwvallig gebouw op de hoek van de straat? Wat zit er onder de markt van Oedelem?  Is het waar dat er hier onderaardse gangen zijn?  Met hun eigen vragen trokken de leerlingen van het derde en vierde leerjaar van BS De Notelaar in Oedelem op onderzoek. De Notelaar is een van de basisscholen die aan het project ‘Buurten met erfgoed’ in pilootgemeente Beernem deelnamen.

De leerlingen zochten individueel naar de oorsprong van hun eigen straatnaam.  Samen vlooiden ze uit hoe de omgeving van hun school er vroeger uitzag en of er belangrijke gebouwen of andere erfgoedelementen bewaard bleven en waarvoor zij dienden. Hiervoor deden ze een beroep op hun ouders, grootouders, oudere bewoners en de erfgoeddeskundigen van de heemkundige kring, bibliotheek en gemeentelijke cultuurdienst.

Dinsdag 31 mei 2016 was het hoogtepunt van het project. In groepjes van vijf trokken de leerlingen  op erfgoedfotozoektocht. Via een trage weg doorheen het dorp kwamen ze bij de ruïnes van een oude steenbakkerij, geboortehuizen van bekende bewoners, het kerkhof en het schepenhuis. Op de markt doken ze in een inderhaast leeggepompte bunker uit de Eerste Wereldoorlog.

Een van de leerlingen vatte het mooi samen: “We moesten het allemaal zelf uitzoeken, zelf de vragen stellen. Dat blijft beter hangen dan leren in de klas.”