Een duik in het kunsterfgoed van Montgomery en de leefwereld van de kinderen
Juf Annelies geeft les aan de kinderen van het derde leerjaar in de Gemeenteschool van Stokkel. Zij was als leerkracht betrokken bij het project “Buurten met Erfgoed” in Sint-Pieters-Woluwe. Dankzij Buurten met Erfgoed heeft zij een project uitgewerkt waarbij het erfgoed uit de eigen schoolomgeving gebruikt werd als onderwijsmiddel.
Veel leerkrachten die tegenwoordig in het Brusselse werken zijn helemaal niet van Brussel. Ook voor juf Annelies was het Brusselse erfgoed onbekend terrein. Dankzij Buurten met Erfgoed kon ze de leefwereld van haar leerlingen écht leren kennen. Dat heeft een educatieve meerwaarde: nu kan ze hun eigen leefwereld in haar lessen betrekken waardoor alles beter zal blijven hangen.
Tijdens een brainstormsessie met collega’s viel het op dat de projecten die in voorgaande jaren georganiseerd werden voor kinderen van het derde leerjaar te abstract waren. Bij die projecten werd bijvoorbeeld gesproken over tijdsaanduidingen zoals eeuwen terwijl de leerlingen dat concept nog niet konden vatten. Het moest dus concreter. Het erfgoedproject leek ideaal.
In het Brusselse hebben al heel veel scholen rond hun eigen buurt gewerkt. Desondanks was er eigenlijk geen enkele school die al rond de buurt van Montgomery had gewerkt. Het Gemeenschapscentrum Kontakt bood zijn ondersteuning aan en spoorde juf Annelies aan om de kans te grijpen. Samen met Kontakt leerde zij steeds meer bij over die buurt. Juf Annelies kwam met een idee en Kontakt leverde de historische feiten, erfgoed en tips. Daarnaast kon ze ook terugvallen op de historische expertise en het beeldmateriaal dat werd aangeboden door de Erfgoedbank van Brussel.
Er bleek enorm veel erfgoed in Montgomery te zijn. De Belgische kunstschilder Emile Fabry had in Sint-Pieters Woluwe gewoond en zijn atelier bevindt zich nog steeds vlakbij Montgomery. Op de rotonde van Montgomery werd door de kunstenaar Peter Weidenbaum een 4 meter hoge reddersstoel geplaatst waarmee hij zijn kijk op de wereld wilde delen. Daaronder staat er een gedicht van de Poolse dichteres Agnieszka Kuciak. Ook het Stocletpaleis waarbij de binnenhuisarchitectuur voorzien werd door kunstschilder Gustav Klimt was in de buurt van Montgomery.
Het resultaat is een Montgomeryproject waarbij veel verschillende aspecten van erfgoed aan bod komen. Het was een heel ambitieus project dat verassend goed is verlopen. De voldoening die juf Annelies uit het enthousiasme van haar leerlingen haalde, was geweldig. Naar de toekomst toe zou ze graag nog meer domeinen, zoals wiskunde, bij het erfgoedproject willen betrekken zodat het uitgroeit tot een volwaardig schoolproject waarin alle doelen aan bod komen.