Buurten met erfgoed in Deurne-Zuid

Deurne is met zo’n 80.000 inwoners een bijzonder grote Antwerpse deelgemeente. Daarom werd besloten om de trajecten te beperken tot een deel van het district. Een eerste van deze trajecten vond plaats in Deurne Zuid waar de scholen Andromeda, Drakenhof en Land Van Nu hun projecten succesvol konden voltooien. Twee andere scholen, Mozaïk en De Linde, moesten helaas afhaken tijdens het parcours door ongelukkige tegenslagen zoals het wegvallen van een leerkracht of iets dergelijks. Drakenhof en Land Van Nu deden een project met een klas terwijl Andromeda er een project met de volledige tweede graad van maakte. Dat indrukwekkende project werd vastgelegd op film en kan je hier bekijken. Niet elk Buurten met Erfgoed-project hoeft echter zo groots en ambitieus te zijn om goed te zijn en het project van Drakenhof is daar het bewijs van.

Zowel Drakenhof als Andromeda hebben besloten om van Buurten met Erfgoed een jaarlijkse traditie te maken. Jan Pandelaers, de trekker van dit traject, ziet echter nog een andere belangrijke impact:

“Het meest duurzame effect is dat ik een aantal leerkrachten persoonlijk heb leren kennen. Zij weten dat ze altijd bij mij welkom zijn, ik weet wat ik aan hen kan vragen. De leerkrachten kennen nu ook de erfgoedpartners uit Deurne persoonlijk – dat is de échte bedoeling van Buurten met Erfgoed. Ze kunnen een gezicht plakken op de namen uit het erfgoedveld en hebben altijd een rechtsreeks telefoonnummer van een gids of een heemkring of een museum op zak als ze met een vraag zitten of om ideeën af te toetsen. Omgekeerd hebben de erfgoedpartners een voet binnen in de basisscholen in Deurne. Een kleine stap voor de mens, maar een grote stap vooruit in het ontsluiten van Deurns erfgoed.