Dilbeek - Stelen mag in Dilbeek

Kasteel La Motte, een erfgoedpareltje in Sint-Ulriks-Kapelle, is de tweede halte van het begeleidingstraject Buurten met erfgoed in Dilbeek. Op vrijdag 20 januari 2017 spraken de leerkrachten van de Dilbeekse basisscholen en erfgoeddeskundigen er af om tijdens een eerste opvolgsessie hun erfgoedprojecten in aanzet tegen het licht te houden.

Elke school stelt haar eerste erfgoedideeën voor. Klavertje 4 gaat voor ‘een volledige inleving’. Leerkrachten en kinderen brengen een ‘dag als toen’ door in Huisje Mostinckx. De Kriebel kiest voor modern: de leerkrachten werken er een QR-wandeling uit. De Klimop stapt naar de Tramsite en de Pedemolen. ’t Keperke neemt de ouders mee. In een quiz testen de kinderen hùn kennis van de gemeente. Dat de Sint-Alenaschool eerst de Sint-Alenatoren verkent, is de logica zelf. De kinderen verfilmen het verhaal van de toren via stop-motion-filmpjes. Jongslag trekt de pellicule. Via technieken als fotograferen in sepia, tableau vivant of detailfotografie leggen de kinderen het erfgoed in hun schoolbuurt vast.

Ideeën leveren nieuwe ideeën op. Een heleboel tips en methodieken worden uitgewisseld. ‘Oh, maar dat idee ga ik pikken!’ Stelen mag. De erfgoedwerkers brengen de leerkrachten naar plekken of gebeurtenissen die bij hun verhaal aansluiten. Ze zijn klaar om mee in de erfgoedscenario’s te stappen.

Elke school start haar project met een bonus van 500 euro. De gemeente Dilbeek, provincie Vlaams-Brabant en Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei willen maar al te graag dat de eerste erfgoedverkenning van de Dilbeekse scholen naar nog doet verlangen.