College van Melle: De Gloriëtte en Jan De Lichte
Na de introductie van het thema erfgoed en een ontdekkingstocht doorheen Melle, maakt meester Bert met de vierdeklassers een kaart van de gemeente in 3D. De gloriëtte vlak naast de klas intrigeert: daar zullen ze rond werken! Monumentenwachter Philippe Decavel komt vertellen over de materialen waarmee dit gebouw in de 18de eeuw volgens een achthoekig grondplan opgetrokken is.
De gloriëtte zelf renoveren is werk voor specialisten, maar de Erfgoedredders nemen zich voor om er een parkje met achthoeken, paadjes en bosbloemen rond aan te leggen: ‘Parkje Gloriëtte’. Het enthousiasme van meester Bert is zelfs door een covidlockdown niet te temperen. Dan maar de kinderen thuis een gloriëtte in Legostenen laten bouwen en met de kinderen van de noodopvang de afsluiting weghalen, struiken snoeien en klimplanten verwijderen. Tot hun verbazing leggen ze een Mariagrot bloot waarvan zelfs de paters niet meer wisten dat ze er was. De ontdekking haalt zelfs de krant! Wanneer op een dag de deur van de gloriëtte open staat en er gefluisterd wordt dat er een geest zit, komen de verhalen van Jan De Lichte en zijn boevenbende boven. Het wordt een musical ‘De Schat van Jan De Lichte’. Opvoeren voor publiek mag niet omwille van corona, maar een film maken wel. Voor de opnames slaan de kinderen letterlijk hun tenten op bij de gloriëtte en werken ze een weekend lang aan de filmsets, de attributen en de opnames. Op het einde van het schooljaar krijgen de volleerde Erfgoedredders van meester Bert een mooi boekje en de musical op USB als herinnering.
Omdat het College van Melle een beschermd monument is, lag het voor de hand om rond de eigen school te werken. Het volledige complex als thema nemen was te ambitieus, maar de gloriëtte langs de Brusselsesteenweg vlak naast de klas leek meester Bert een ideale inspiratiebron voor erfgoedactie.
De aanleg van het parkje is een meerjarenplan geworden. Meester Bert werkt verder met de erfgoedlessen uit de syllabus en laat ongetwijfeld zijn fantasie de vrije loop om nieuwe erfgoedacties met de kinderen te organiseren.
Naam verslaggevers: | Els Otte en Leen Vandaele |
Links naar berichten op |