Gemeentelijke basisschool Melle: Dagboek vol Melse mysteries
Na de startdag trekt meester Thorwald met de klas op erfgoedverkenning in Melle en Gontrode. Ze laten zich gidsen door Dirk Fiers in het historische Aelmoeseneiebos en door Henk Tyberghein op het vliegveld van Gontrode. In de schoolomgeving zelf gaat de aandacht naar oude huizen en naar het funeraire erfgoed, waar heel wat Melse geschiedenis achter schuilt. Meester Thorwald zet zich aan het schrijven en maakt een toneelstuk waarin verschillende gebeurtenissen en personages uit de eerste helft van de twintigste eeuw met elkaar in verband gebracht worden. Alles speelt zich af in het decor van het erfgoed dat de kinderen hebben leren kennen. De rollen worden verdeeld en de kinderen beginnen te repeteren. De opvoering van het toneelstuk moet steeds uitgesteld worden omdat de strenge coronamaatregelen geen publiek toelaten. Dan maar het script herschrijven om met een ander medium te werken: film! Thorwald ontpopt zich tot volleerd cameraman en de kinderen hebben het voordeel dat de scènes kunnen overgedaan worden wanneer iemand zijn tekst vergeten is. Bijkomend pluspunt is dat de vertoning van de film op meer momenten en plaatsen kan gebeuren en de film een blijvend karakter heeft.
Meester Thorwald was van op de startdag geboeid door het brede spectrum aan erfgoed en geschiedenissen in Melle. Hij vond het moeilijk om één erfgoedaspect te kiezen en besliste daarom om verschillende historische figuren en gebeurtenissen in het Melle van de eerste helft van de 20ste eeuw aan elkaar te koppelen door een toneelstuk te maken. Het Melse erfgoed zou het decor vormen. De kinderen zouden dat erfgoed op voorhand verkennen en acterend heel wat geschiedenis van de eigen gemeente ontdekken.
Erfgoedredders Melle had te kampen met de eerste drie coronagolven. Dit bemoeilijkte de projectwerking, maar vooral de opvoering van het toneelstuk, wat bijzonder frustrerend was voor de kinderen. Het alternatief om er een film van te maken zorgde ervoor dat de kinderen, die intussen al in het vijfde leerjaar zaten, hun project op een spectaculaire wijze afronden.
De kinderen realiseren zich nu dat in een niet zo ver verleden er zich heel wat afgespeeld heeft in hun schoolomgeving.
Historische feiten hangen voor hen voor goed samen met erfgoedlocaties. Ze hebben geleerd om in erfgoed sporen te zien van het verleden, een vaardigheid die ze nog vaak zullen kunnen toepassen. Meester Thorwald is intussen getraind in het geven van erfgoedlessen en zal dat opnieuw toepassen de volgende schooljaren.
Naam verslaggevers: | Els Otte en Leen Vandaele |
Links naar berichten op |