Basisschool De 3 beuken: 'Speureneuzen' als echte erfgoedredders

4_3 beuken_Stekene_klein 3_3 beuken_Stekene_klein 

Een speurtocht in het gehucht Hellestraat, waar de school gelegen is, en verder tot aan de Belgisch – Nederlandse grens. Als echte speurneuzen leren de kinderen waarnemen en onderzoeken om zo de verhalen achter het erfgoed en het landschap te weten te komen.

De speurtocht vertrekt aan de school in de Hellestraat en loopt langs de Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandskerk, het Preekeplein, het ‘nieuw klooster’, het kunstwerk ‘H’ van Leopold Colman, de Belgisch–Nederlandse grens met een grenspaal en douanehuisje, de ‘oude kapel’. Het erfgoed vertelt de geschiedenis van de parochie, de vlasnijverheid, de grens met Nederland en de ‘dodendraad’ van WOI. De drie kilometer lange zandrug getuigt van veel langer geleden en leent zich tot archeologisch onderzoek.

Erfgoed en geschiedenis waren van meet af aan geen onbekenden voor Juf Kathleen. Zeker de geschiedenis van het gehucht De Hellestraat boeide haar al lang. Om ook de kinderen spelenderwijs mee te trekken in het boeiend verleden van de Hellestraat, werkte ze een speurtocht uit onder de titel ‘Speureneuzen als echte erfgoedredders’. Ze werd daarbij geholpen door de schooldirecteur, een geboren verteller, Edy Hofman en Jackie Thiron van Heemkring D’Euzie en archeologe Machteld Bats van de Provincie, die de kinderen de bodem van de zandrug liet onderzoeken met grondboringen. Zoals zowat met alles in de coronajaren 2020–2021 liep de uitvoering van de speurtocht niet van een leien dakje en moest hij keer op keer uitgesteld worden. Maar opgeven ligt niet in de aard van juf Kathleen en op een zomerse junidag in 2022 konden de kinderen de langverwachte zoektocht maken.

Juf Kathleen was blij met haar keuze om in de schoolomgeving te blijven en ook de geschiedenis van de grens erbij te nemen. Ook Nederlandse kindjes lopen hier school en door op onderzoek te gaan naar de grensgeschiedenis die er tijdens WOI aan Vlaamse kant anders uitzag dan aan Nederlandse zijde, wordt er een mooie verbinding gelegd tussen de twee nationaliteiten.

De Erfgoedactie van Basisschool De Drie Beuken viel in de prijzen! Samen met de andere Stekense Erfgoedredders kreeg de school de Cultuurprijs van de cultuurraad van Stekene. De zoektocht is uitgewerkt in een handig, leuk vormgegeven boekje en wordt sowieso een klassieker om naar uit te kijken in Basisschool De Drie Beuken.

 Naam verslaggevers:

 Els Otte en Leen Vandaele

 Links naar berichten op
 websites trekkers:

 www.oost-vlaanderen.be/erfgoedredders