VBS Tuimelaar: De heks van Boudelo
Voor meester Carlo van de Vrije Basisschool Tuimelaar was de site van de Abdij van Boudelo een zeer logische keuze. Ze ligt vlak bij de school en de geschiedenis ervan zit steevast in het leerprogramma. IOED Erfpunt riep de verdwenen abdij tot leven door met de kinderen archeologische vondsten te bestuderen en Archeologiedagen werden door de Provincie en archeologe Machteld Bats aangegrepen om precies op de Boudelosite grondboringen te demonstreren en geheimen van de aardbodem bloot te leggen.
Na een lange corona-pauze en een personeelswissel (juf Amber nam de klas van meester Carlo over) nam Tony De Wilde het heft in handen en stelde aan de school het 100 jaar oude verhaal van Abraham Hans voor: ‘De heks van Boudelo’. De kinderen lazen het verhaal voor, Tony nam alle fragmenten op en monteerde de geluidsopnames achter QR-codes. Er werd een vijf kilometer lange wandeling uitgetekend en de QR-codes waarmee men de ingesproken verhalen kan oproepen, werden op strategische punten langsheen de wandelroute geplaatst. Een leuk opdrachtenboekje maakt de wandeling extra spannend voor jonge deelnemers.
Het gemeentebestuur van Stekene en de Dienst voor Toerisme zorgden voor fantasierijke signalisatie en namen de wandeling op in het toeristisch aanbod. Als kers op de taart deelde ook Tuimelaar in de Stekense cultuurprijs, samen met de andere deelnemers aan Erfgoedredders Stekene.
In Klein-Sinaai kent elk schoolkind de geschiedenis van de Abdij van Boudelo, die in 1578 verwoest werd door Gentse calvinisten. De sporen van de middeleeuwse abdijsite zitten onder de grond, maar het Boudelohof en het Boudelomonument zijn er wel nog. Het eerste idee om bloembollen te planten en zo de contouren van de abdij in beeld te brengen, was te groots opgevat. Timing, kostenplaatje en mankracht om alle bollen op het juiste moment geplant te krijgen maakten het plan te complex om door de school getrokken te worden. De vondst van het oude boekje ‘De Heks van Boudelo’ kwam net op tijd om een erfgoedactie op het getouw te zetten.
De aandacht die Tuimelaar traditioneel geeft aan de geschiedenis van Boudelo kreeg met Erfgoedredders een nieuwe dimensie. Gezinnen, wandelaars of toeristen genieten er nu mee van de originele verhalenwandeling en de kinderen die eraan meewerkten kennen als geen ander het verborgen erfgoed van Klein-Sinaai.
Naam verslaggevers: | Els Otte en Leen Vandaele |
Links naar berichten op |